Birthrights

Bewust bevallen kan met behulp van informatie over je mogelijkheden én met kennis van je rechten. Op je D-day kom je met inzicht in en weten van beide meer in je kracht te staan.

Met onderstaande informatie reik ik je informatie aan over je rechten en tools die je daarbij kunnen ondersteunen:

Bronnen van Belgische bodem

  • Federale Overheidsdienst voor Volksgezondheid: Patiëntenwetgeving België. Met een klik op onderstaande foto ga je rechtstreeks naar de brochure.
  • Birth Matters reikt keuzes aan door het bieden van informatie, recente wetenschappelijke inzichten en cijfers rond geboortezorg. Daarnaast deelt ‘Birth Matters’ ook geboorteverhalen, tips en ervaringsverhalen van ouders, vroedvrouwen en andere geboortewerkers. Om rechtstreeks naar ‘Birthrights’ te gaan klik dan op onderstaande afbeelding.
  • Om haar graad van Bachelor in de Vroedkunde te behalen schreef Sophie Van Cauwelaert haar bacherlorproef over ‘OBSTETRISCH GEWELD – De verschillende verschijningsvormen van een wereldwijdfenomeen‘ : ‘Obstetrisch geweld is een koepelterm voor verschillende vormen van geweld en misbruik vanwege de zorgverlener ten opzichte van de vrouw tijdens haar perinatale periode. Deze vormen kunnen zich voordoen op het interpersoonlijk niveau maar ook op het beleidsniveau en het culturele niveau. Vrouwen die obstetrisch geweld meemaken ervaren hun bevalling vaak als traumatisch,wat een impact kan hebben op hun zelfbeeld en psyché alsook op hun attitude bij volgende zwangerschappen. De vroedvrouw dient obstetrisch geweld te voorkomen door zorg aan te bieden die respectvol is en aangepast aan de individuele noden van de vrouw. Aan de hand van een folder kunnen vroedvrouwen en gynaecologen worden ingelicht over wat de term nu precies inhoudt, wat tot meer bewust gedrag zal leiden en meer respectvol handelen.’
  • Sophie Van Cauwelaert en Ruth Sneyers zijn samen de oprichters van de online community ‘Samen voor Respectvolle Geboorte’. Zowel te vinden op Facebook als op Instagram.
  • Le coeur à marée basse en Celia Ledoux werkten samen aan het project ‘mensenrechten in geboorte‘. Een reeks artikelen met tal van doorklikopties naar bronnen en zoveel meer verdieping.
  • Handige tools om in je geboortevoorkeuren op te nemen – met dank aan le coeur à marée basse (klik op de afbeelding voor de PDF).

Bronnen voorbij onze landelijke grenzen