Overgangsritueel

‘Ik vond de warmte die jullie uitstraalden echt zo zalig, jullie hebben met zoveel oprechtheid voor me gezorgd die voormiddag en dat gaf me een heel veilig gevoel. Het was ook de eerste keer dat ik me een echte vrouw voelde. Als in een echte oervrouw en ik voelde ook die band die er is met andere vrouwen, andere moeders die dezelfde kracht delen. Ik heb nooit op die manier naar het ‘vrouw zijn’ gekeken en kan dat nu wel met een enorme trotsheid doen!’
 
‘Het ritueel was meer dan ik verwacht had. Het heeft veel meer teweeg gebracht dan ik had verwacht. Jullie hadden alles op voorhand goed uitgelegd, ik wist wat er ging gebeuren en wat ik moest voorzien. Het ritueel heeft zeker een invloed gehad op wat ik wou sluiten en heeft ook nog wat extra dingen duidelijk gemaakt. Het heeft ervoor gezorgd dat ik wat stappen heb genomen om verandering te brengen in bepaalde zaken.’
 
Chelsea Goossens

Lees de uitgebreide versie van Chelsea haar beleving.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is iso800-Doula-Danie-10-2-683x1024.jpg

We verwelkomen met dit ritueel een nieuwe fase. Het ritueel wordt ook wel sluitingsritueel genoemd. Vooraf aan het nieuwe kan het oude gesloten worden. Dit ritueel kan geheel naar eigen behoeften op elk moment van je leven, doorheen verschillende fasen en het kan meermaals uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld na een periode van rouw, een scheiding, een verhuis, na je eerste menstruatie, …

En dus ook na de geboorte van een moeder. We vieren en eren hiermee de transformatie, de overgang van vrouw naar moeder. Er kan aandacht gaan naar je ervaringen met je zwangerschap, je bevalling, je kraamtijd of naar je leven voordien. Je geeft aandacht aan datgene dat je aandacht vraagt. Daarnaast creëren we ook een moment van diepe ontspanning.

Verloop

Na aankomst is er tijd en ruimte om, met een zelfgemaakte kruidenthee, te vertellen. Vaak vertellen vrouwen dan voor het eerst hun bevallingsverhaal. Hierna ga je ontspannen en verder opwarmen in een kruidenbad. Vervolgens krijg je een 4handenmassage waarna we jouw lichaam sluiten door middel van Mexicaanse sjaals (rebozo). We dekken je toe met warme dekens en terwijl jij lekker wegzakt lezen wij een tekst voor, is er de mogelijkheid om muziek af te spelen, om jouw voeten te masseren … Als het voor jou goed voelt, dan maken we de sjaals één voor één los. Jij ontwaakt helemaal op jouw tempo.

Vooraf bespreken we, afhankelijk van de afstand, live of via videocall, hoe je het verloop wenst, dit is jouw ritueel, jij bepaalt hoe het loopt! Bovenstaande is een richtlijn. Misschien is er een bepaald lied dat je wenst, een geur, een brief die je graag wil voorgelezen krijgen, … misschien wil je graag de aanwezigheid van vriend(inn)en, familie, ..? Al je wensen zijn bespreekbaar!

Dit ritueel voer ik samen uit met een collega postpartum doula. Indien je het wil kan dit ook zonder haar, maar wel met je partner, een vriend(in), … 4 handen zijn nodig voor de massage. Een bijkomstige optie is dat we het onder ons doen: jij en ik met een aangepaste inhoud.

Enkele dagen na het ritueel neem ik contact met jou op om het ritueel na te bespreken.

Duur – Prijs

Tijdsindicatie ritueel (zonder voorbereidingen vooraf) 03u30-04:00.
Met de tijdsindicatie is rekening gehouden met mama’s & baby’s behoeften.

Prijs: 225€.  
Prijs aangepaste inhoud: op aanvraag met een richtprijs van 200€.

In de prijs is inbegrepen alle kruiden, de thee, de voorbereidingstijd, reistijd,… en een verse postpartummaaltijdsoep voor na het ritueel.

Alle prijzen zijn exclusief vervoersonkosten en parkeerkosten: zie Algemene voorwaarden.

Voorzie een extra paar handen om je baby de nodige liefde en zorg te geven terwijl jij gedragen wordt.

Een pleidooi voor rituelen: https://www.happinez.nl/spiritualiteit/dit-is-een-pleidooi-voor-rituelen-groot-en-klein/