Closing the Bones ~ Sluitingsritueel

‘Closing the Bones..
Iets wat ik zag passeren en me onmiddellijk vasthield..
Tot de dag voordien wist ik niet goed wat ik juist wilde afsluiten. Ik was dan ook “al” 17 maanden geleden bevallen van ons tweede kindje.
Tot de dag daar was en toen wist ik het..

Ik ben al een tijd op zoek naar de meest passend woorden over het ritueel zelf, maar dát gevoel krijg ik niet in woorden gegoten. Het was heerlijk, ik werd gedragen op een manier waarop ik dit nog niet had gevoeld. Naar deze gedragenheid was ik zó op zoek. Eens volledig ingewikkeld in de doeken, kwam ik terecht in een heerlijk diepe ontspanning, mentaal en fysiek. Alles om me heen vervaagde. Een zalig gevoel dat ik zo terug zou willen voelen.
Het was een voormiddag die me terug in mijn kracht heeft gezet, op een prachtige manier uitgevoerd en ondersteund door Danie.’
Silke Geenen

De Closing the Bones ceremonie (CtB), ook bekend als Rebozo massage of sluitingsritueel, is een diep ontspannende, verzorgende en helende behandeling. Bij CtB wordt gebruik gemaakt van een rebozo. Het is een soort van omslagdoek uit Mexico en Ecuador dat gebruikt kan worden om het lichaam te zeven, te masseren en in te wikkelen.

CtB is meer dan enkel een postpartum praktijk, toch wordt het traditioneel uitgevoerd tijdens de postpartumperiode. In Ecuador wordt deze massage binnen de 6u na geboorte gegeven en daarna nog minstens 5 tot 6 keren in de eerste 40dagen postpartum.

De massage stimuleert de bloedcirculatie wat zorgt voor de zuivering, vernieuwing en doorstroming van vloeistoffen (dit kan ondersteunen met de borstvoeding en lochia). Het brengt het hormonaal systeem in beweging, stimuleert het immuumsysteem en ontspant de spieren en het weefsel. Ook de baarmoeder en blaas worden ondersteund. De energie wordt opgekrikt en gaat stromen. Het helpt een moeder om zich te centreren, om (terug) in haar lichaam te zakken en het ondersteunt in haar transformatie tot haar nieuwe identiteit. Ze wordt als het ware verzegeld.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 259953320_456321315840020_2190682635680009676_n.jpg

Die verzegeling of sluiting kan ook (tientallen)jaren nadat een vrouw bevallen is en ook dan kan de ceremonie bijzonder transformerende effecten hebben. Ook kan deze behandeling helend zijn na zwangerschapsverlies, stilgeboorte, abortus..

De massage kan ook worden gebruikt om overgangen in het leven te markeren. Na bijvoorbeeld de eerste menstruatie, tijdens de menstruatie om de ongemakken te verlichten, in de menopauze, na een scheiding, een verlies… eigenlijk kan CtB op elk moment in het leven waarop de behoefte roept.

De massage richt zich tot je buik, heupen en indien je het wenst kunnen ook de schouders en de borstkas (langs de borsten) mee worden gemasseerd met verwarmende olie. Naast de massage met de handen is het een optie om ook rebozo massagetechnieken te ontvangen over heel het lichaam. Je schouders, romp, rug, heupen, armen en benen worden dan gewiegd en omwikkeld. Vervolgens word je stelselmatig gesloten van je hoofd tot je voeten. Eens gesloten leg ik een deken over je en zo kan je even helemaal wegzakken. Ik blijf bij jou en met muziek, een gedicht, gedrum, gezang,… ondersteun ik je om dieper te zakken. Jij geeft aan wanneer je terug los wil gemaakt worden: ten alle tijde geef jij het ritme en het verloop aan. Na de massage is er ruimte om met een tasje kruidenthee uit te wisselen.

Duur & Prijs

Closing the Bones basis: Je bekken worden gewiegd. Je buik, heupen en onderrug worden gemasseerd. Opnieuw worden je bekken gewiegd en ingewikkeld. Stelselmatig wordt je hoofd, schouders, buik, bekken, bovenbenen, onderbenen en voeten met rebozo’s gesloten.

Duur ongeveer 02u00-02:30. Prijs: 110€-130€

Closing the Bones dieper: Het verloop is net zoals het ‘basis’ aanbod met het verschil dat ook je schouders, rug, onderrug, armen en benen worden gemasseerd met de rebozo. Aansluitend op de buikmassage masseer ik ook je schouders en borstkas mee.

Duur ongeveer 02u30-03u30. Prijs 130€-160€

Alle prijzen zijn exclusief vervoersonkosten en parkeerkosten: zie Algemene voorwoorden.

In de prijs inbegrepen: homemade postpartum kruidige thee, olie, rebozo’s… en een telefonisch gesprek vooraf om je wensen/je intentie plaats te geven binnen het ritueel.

Met de tijdsindicatie is rekening gehouden met mama’s & baby’s behoeften.

Wat voorzie je zelf voor de CtB?